Faig la vida que m'agrada, vole lliurement

saptelandia



flotant.43@gmail.com

Francesc Vergara i Bartual i més.

2013-12-05 17:59

Estimats internautes,

 

Hui he llegit dos coses que m'han paregut interessants:

 

1. Una notícia en el Levante-EMV (crec que molt completa) al voltant de la creació d'una nova plataforma valenciana fruit de la comunió de distintes organitzacions de diferents línies:  Plataforma pels Drets Lingüístics. Es va constituir ahir i, si premeu la línia següent, accedireu al document en eixe diari: https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2013/12/05/nadie-obliga-hablar-valenciano/1057398.html.

 

2. En un article sobre Francesc Vergara i Bartual (valencià del segle XVIII naixcut en l'Alcúdia en 1713, fa tres-cents anys), signat pel monjo Josep Miquel Bausset, qui a vegades escriu en el Levante-EMV, podem llegir unes paraules d'un coetani de l'alcudià, el jesuïta P. Tomàs Serrano, qui en 1756 parlava de "gloria de la Nación Valenciana". Si açò ens servix per a donar a entendre que la idea de "nació" com a "terra on u ha naixcut o, fins i tot, amb què u s'identifica" és anterior a la idea d'estat nació (iniciada amb el triomf dels centralismes a partir del segle XVIII i ara en decadència en moltíssims racons del món "civilitzat", "democràtic" -de paraula i de fet-), podrem presentar als estudiants del segle XXI una visió més oberta, global i tolerant de lo que entenem per "història". Podem consultar-lo en https://blogs.laveupv.com/josep-miquel-bausset/recent.

 

Igualment, vullc afegir que m'agrada fer la meua vida amb esperit aventurer i que les persones més obertes que he conegut (i que conec) també ho són. Per tant, no tingam por al tema de RTVV: tenim un canal com LevanteTV i vos puc assegurar, per exemple, a partir de la meua experiència com a membre d'una associació d'epilèpsia de la Comunitat Valenciana, que val la pena aprofitar eixe esperit per a no crear dependència, de la mateixa manera que anys arrere emissores com Ràdio Klara eren dels pocs canals que hi havien a l'abast i, a poc que u tinguera dos dits de coneixement, no renunciava a eixa possibilitat o a altres. ¡I ausades que ho agraïxen en eixes cases! Perquè així, les dos bandes tiren avant: la persona amb idees i qui aporta els mitjans i compartix visions semblants. ¿No és així com es feu possible la protecció dels humanistes del Renaixement, de la Il·lustració o de les persones amb talents a hores d'ara i en ambients favorables als canvis que provenen de les idees noves i alliberadores?

 

Durant dos cursos ensenyí valencià en Aldaia Ràdio, amb la col·laboració d'un tecles molt intuïtiu musicalment. Jo llegia i ensenyava valencià i ell facilitava el desenvolupament tècnic, en un moment en què jo no podia presentar currículums perquè la informàtica no estava adaptada a les meues necessitats, a diferència d'ara. Per eixa raó estic molt agraït al món informàtic i tecnològic que s'orienta cap a la persona com a "ciutadà", no com a consumidor passiu.

 

Per tot lo que he escrit fins ací, crec que podem fer molt pel valencià. ¡A llançar idees! (Si pot ser, més de vint per persona, sense autocensura i en grup)*.

 

Una abraçada a tots i ànims.

 

*********

(*) Els estudis sobre el món de la creativitat mostren que només en eixa situació és quan estem fent la tècnica pluja d'idees com cal i que, a més, després de reunir-les totes, només se n'aprofiten un 5%-10% i que, fins i tot, més d'una volta en sorgix una a partir de dos o tres... Així que... ¡moltes idees, xicons!